Bijbank van de Nederlandsche Bank aan de Boompjes

Veel bewoners maken zich al enige tijd zorgen over de treurige staat van de ‘bijbank’ aan de Boompjes. Het gebouw (1950-1955, architect H. T. Zwiers) werd ruim tien jaar geleden verlaten door de (inwonende) marechaussees, die de depots met kostbare inhoud dag en nacht bewaakten. De overige ruimtes waren al langer niet meer in gebruik.

Bijbank aan de Boompjes. (Foto: Arthur van Beveren)

Er zijn verschillende plannen geweest voor het gebouw,  dat een  gemeentelijk monument  is met gevelbekroning  van de bekende kunstenaar Willem Verbon. Ook het interieur is de moeite waard, met name de monumentale trap.

Tot nu toe is geen geschikte bestemming gevonden en sinds januari, vorig jaar, staat het pand leeg, nadat ook de anti-kraak bewoners  moesten vertrekken. Er was af en toe enige (sloop) activiteit, maar dat leidde niet tot opbouwende acties. Integendeel: de verwaarlozing werd steeds meer zichtbaar. Ramen stonden maandenlang open, waardoor wind en regen vrij spel hadden. Na klachten hierover is er contact geweest  tussen deelgemeente en eigenaar. De belaagde ruiten zijn inmiddels dichtgetimmerd en iemand heeft het licht aangedaan.

Zolang het gebouw geen bouwval is en evenmin  een gevaar voor de omgeving vormt kan de gemeente geen sancties opleggen.

Vandalisme en verloedering teisteren de bijbank aan de Boompjes. (Foto: Arthur van Beveren)

Maar er moet iets gebeuren!

De Rederijstraat/Glashaven is een veelvuldig gebruikte toegang tot  de binnenstad vanaf de Boompjes. We kijken uit naar de herinrichting van de Glashaven en de restauratie van  Rederijbrug en  Regentessebrug. Des te belangrijker is de entree van het heringerichte gebied. Voor een monumentaal gebouw op zo’n prominente plek aan de Boompjes en de Maas moet een passende bestemming gevonden worden.

De Kunstbeurs in het lege voormalige Pakhoed kantoor aan de Boompjes gaf in februari van dit jaar direct een levendig accent aan de buurt. Een verloederd gebouw trekt daarentegen criminele activiteiten aan. Het pand zal  een gemakkelijk doelwit worden van vernielingen. De laatste maanden zijn er diverse ruiten ingegooid en muren beklad. Intussen hebben ook koperdieven toegeslagen; het wandplastiek is zwaar beschadigd. Onderdelen  lagen op straat.

Als bewonersvereniging blijven we aandacht vragen voor  alles wat onze buurt zo bijzonder maakt en daar hoort ook de bijbank bij.  Onderhoud en zorg voor de bebouwde omgeving is van essentieel belang, niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de  bezoekers van Rotterdam.