Zadkine blijft op Plein 1940

Veel bewoners zullen opgelucht zijn. Het onzalige plan om de buurt, waar de verwoesting door het bombardement het hevigst was, het beeld van Zadkine te ontnemen, is gelukkig verworpen. De verwoeste stad dient niet als versiering of opvulling van een leeg plein, maar is een monument om bij stil te staan. Als buurtbewoners zien we, dat veel geïnteresseerde toeristen het monument weten te vinden.

De herdenking van het bombardement is juist op deze plek  steeds weer indrukwekkend.

Ossip Zadkine, De verwoeste stad. Foto: Arthur van Beveren
Ossip Zadkine, De verwoeste stad. Foto: Arthur van Beveren

 

© Kees Molkenboer/Nederlands Fotomuseum
Plaatsing van het beeld. © Kees Molkenboer/Nederlands Fotomuseum

 

Het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine moet op Plein 1940 blijven staan. Dit adviseert het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Naar aanleiding van een motie in de gemeenteraad heeft cultuurwethouder Antoinette Laan laten onderzoeken of de verplaatsing van het beeld naar het Centraal Station wenselijk en haalbaar was. Het CBK heeft daarbij gekeken naar allerlei zaken, zoals artistieke, juridische, technische en cultuurhistorische aspecten. Daarbij is advies ingewonnen bij verschillende deskundigen.

Dynamische plek

Een speciale commissie begreep het enthousiasme over de nieuwe entree van het Centraal Station, maar vindt het karakter van een herdenkingsmonument niet te verenigen met de dynamische plek voor het station.

Nieuw baanbrekend beeld

Er zou volgens die commissie eigenlijk een nieuw baanbrekend beeld voor het station moeten komen. Ook adviseert de speciale adviescommissie om meer aandacht te geven aan het beeld waar het nu staat, op Plein 1940, bijvoorbeeld door een historische route.

Wethouder Laan is blij met de discussie over de beelden in de stad. Het laat volgens haar zien dat Rotterdammers verknocht zijn aan hun beelden. Ze verwacht dat het college van Burgemeester en Wethouders het advies overneemt.

http://www.rijnmond.nl/nieuws/15-04-2014/jan-gat-blijft-op-zijn-plek-staan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.